Ebba Svensson at Västerås konstmuseum

”Nytt i samlingen”, Västerås Konstmuseum, Västerås, Sweden, 21.9 2024–2.2 2025

From press release:

(Only in Swedish)

 

I utställningen Nytt i samlingen visas ett urval av de senaste årens inköp till Västerås konstmuseums samling. Se små fotografier av storslagna landskap, hör arkiverade ljud från Sala och förtrollas av abstrakta mönster. Här finns unga konstnärer i början av karriären jämte väletablerade konstnärer. Upptäck bredden i vår konstsamling!

 

Men hur blir en konstsamling till? Konstmuseet arbetar systematiskt med både årliga inköp och förvaltning av samlingen utifrån en plan med särskilda kriterier. Inköpen finansieras av Västerås stads kulturfond. Idag finns omkring 10 000 konstverk i Västerås konstmuseums samling.

 

Precis som samhället och världen är i ständig rörelse speglar konstsamlingen dessa skeenden. Med sin betydande omfattning, ger samlingen inblick i strömningar och frågor som varit aktuella inom konsten och för Konstmuseet under olika perioder. På så sätt kommer dagens inköp att berätta om vår tid för kommande generationer. I utställningen visas ett urval som på olika sätt representerar det som sker här och nu.

 

Utställningen visar verk av Behjat Omer Abdulla, Jonathan ”Ollio” Josefsson, Åsa Stjerna, Linnea Rygaard, Frida Lundén Mörck, Robert Pörschke, Miriam Bäckström, Ebba Svensson, Tobias Bradford, Roger Hansson, Christer Törnkvist, Britta Marakatt-Labba och Nina Bondeson.

 

For more information:

vasteraskonstmuseum.se

September 19, 2024