Idun Baltzersen at Kalmar Konstmuseum

”Viskar varandras namn”, Kalmar Konstmuseum, 19.10 2024–16.3 2025

From Press release:

(Only in Swedish)


Idun Baltzersen är en norsk-svensk konstnär som kombinerar experimentella träsnitt med skulptur och installation. I storskaliga verk utforskar hon relationer och identiteter, ofta utifrån en melankolisk grundton och med unga kvinnor som motiv. Hon arbetar återkommande med serier av verk, och i de senaste bearbetar hon förlusten av sin mamma. Efterlämnade, stickade plagg spelar en viktig roll.

 

– I mina nya arbeten kombinerar jag broderi, collage och träsnitt i måleriska bilder där jag experimenterar med färg. Bilderna föreställer stickade tröjor och andra kläder som min mamma lämnade efter sig när hon dog. Jag ser fram emot att visa dem på Kalmar konstmuseum, den speciella arkitekturen kommer samtala med monumentaliteten i mina verk och ge en intressant kontrast mellan ljus och mörker, säger Idun Baltzersen.

 

Utställningen Viskar varandras namn innehåller både äldre och helt nya verk. Det är Idun Baltzersen första solopresentation på en institution i Sverige.

 

– Med psykologisk känslighet och monumental kraft har Idun Baltzersen placerat träsnittet mitt i samtiden. Det känns väldigt roligt att presentera hennes suggestiva och gåtfulla bildvärld i Kalmar, säger Jonas Holmberg, museichef, Kalmar konstmuseum.

 

For more information:

kalmarkonstmuseum.se

September 18, 2024