Sara-Vide Ericson has made the motif for Vasaloppet 2024.
For more information:
Från pressrelease:
Nu kan alla som samlar på Vasaloppsaffischer lägga 2024 års upplaga till sina samlingar. Årets Vasaloppsmotiv är skapat av konstnären Sara-Vide Ericson i Hälsingland. Utöver att pryda Vasaloppsaffischen, en tradition sedan 1935, kommer motivet även att finnas på alla Vasaloppsdiplom i vinter.
Inför arbetet med Vasaloppsmotivet 2024 tittade Sara-Vide på många filmer och fotografier från Vasaloppets tidiga historia. Hon inspirerades bland annat av hur skidåkarna stod uppställda för fotografen, något de behövde göra under flera sekunder för att dåtidens kameror skulle kunna ta bilden.
– Samtidigt ser det nästan likadant ut idag när segrare poserar med sina skidor. Traditionen är stark, konstaterar Sara-Vide som också inspirerats av andras målmedvetna träning.
– När jag ser hur min granne tränar för Vasaloppet tänker jag att han har samma passion och besatthet för sin skidåkning som jag har för mitt måleri. Jag kan verkligen förstå honom.
Vasaloppsmotivet är målat i olja på duk, den teknik som Sara-Vide oftast använder. Titeln ”Pleasure Hunt” kan ha många betydelser och tolkningen är såklart fri, betonar hon.
– Trappern är en återkommande karaktär i min konst som en metafor för att samla vinster och bevis på den egna förmågan, om det så är pälsar, erövringar eller något annat. Men det handlar också om den inre resan vi gör för att överkomma olika hinder.
Att naturen är fond i ”Pleasure Hunt” och många andra av hennes verk har sin förklaring. Under uppväxten tillbringade Sara-Vide nästan all vaken tid i skog och mark, det var där hon kände sig mest trygg. Att be henne beskriva vilken relation hon har till naturen skulle vara som att fråga en krabba vad den tycker om havet, säger hon.
Med åren har hennes många timmar ute i naturen ersatts av många timmar i ateljén. Men i fjol köpte hon häst och numera är hon ute i dagsljuset minst ett par timmar varje dag.
– Jag styrketränar lite också. Inte för att det är roligt, utan för att orka arbeta. Just nu jobbar jag till exempel på en målning som är fem gånger tre meter och enda stunden jag sitter ner på dagarna är då jag äter lunch. Så att jobba med måleri är mer fysiskt krävande än vad många tror.
För mer information: